Στα πρώτα χρόνια ύπαρξης αυτού του κράτους ο Καποδίστριας, ο πρώτος κυβερνήτης του, έδειξε πραγματικό ενδιαφέρον για την τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση, επιθυμώντας να διαθέτει η χώρα μορφωμένους τεχνίτες, καθώς πίστευε ότι χωρίς εξάπλωση της λαϊκής μόρφωσης με ευθύνη της πολιτείας θα επικρατούσε πάντοτε «το δίκαιον του ισχυρότερου στηριζόμενου εις την αμάθειαν και αποκτήνωσιν του πλήθους». Δύο σχεδόν αιώνες μετά ευτυχώς η ελληνική κοινωνία παρουσιάζει υψηλό επίπεδο γενικής μόρφωσης, αλλά δυστυχώς η τεχνική και επαγγελματική κατάρτιση παραμένει σε ανυποληψία, γεγονός που διαχρονικά έχει αρνητικότατες επιδράσεις στην ελληνική οικονομία. Σε περιόδους οικονομικής κρίσης, όπως αυτή που διερχόμαστε, οι επιπτώσεις είναι περισσότερο ορατές, με την ανεργία να φτάνει σε δυσθεώρητα ύψη, τους νέους να αναζητούν επαγγελματική αποκατάσταση σε άλλες χώρες, το κοινωνικό χάσμα να μεγαλώνει και την εθνική οικονομία να αδυνατεί να ανακάμψει.

Μέσα σε αυτό το ιστορικό, κοινωνικό και οικονομικό πλαίσιο τα Δημόσια ΙΕΚ αποτελούν εδώ και δύο περίπου δεκαετίες τον πιο ευέλικτο και δημοφιλή θεσμό κατάρτισης και συνάμα έναν σταθερό άξονα σύνδεσης της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας. Παρέχουν σε ανθρώπους όλων των ηλικιών άρτια τεχνική και επαγγελματική κατάρτιση, συμβάλλουν με την μεγάλη και πάντα επίκαιρη γκάμα των προσφερόμενων ειδικοτήτων τους στην ενίσχυση της επαγγελματικής κινητικότητας και εξασφαλίζουν στις επιχειρήσεις τη δυνατότητα να αντλούν εκπαιδευμένο δυναμικό με αναπτυγμένη επαγγελματική συνείδηση.

Το Δημόσιο ΙΕΚ Αχαρνών υπηρετεί με συνέπεια αυτόν τον προσανατολισμό από το 1998 με πλήθος ειδικοτήτων και εκατοντάδες απόφοιτους. Αποτελεί βαθύ μας πιστεύω ότι η αναβάθμιση της τεχνικής εκπαίδευσης μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας με ορίζοντα μια αναδιανεμητική ανάπτυξη με κοινωνικό πρόσημο. Σκοπός μας είναι να παρέχουμε στους νέους της περιοχής – και όχι μόνο – πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες δωρεάν επαγγελματικής κατάρτισης. Γι? αυτό φροντίζουμε να συνεργαζόμαστε με υψηλού επιστημονικού και επαγγελματικού επιπέδου εκπαιδευτές και με πλήρως εξοπλισμένα Εργαστηριακά Κέντρα.

Το διοικητικό προσωπικό του ΙΕΚ και εγώ προσωπικά είμαστε πάντα στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου, προκειμένου να εξυπηρετήσουμε την ανάγκη του για απόκτηση επαγγελματικών δεξιοτήτων, να απαντήσουμε σε οποιαδήποτε απορία του και να τον βοηθήσουμε να κάνει την προσφορότερη εκπαιδευτική επιλογή. Διαβεβαιώνουμε δε όλους τους καταρτιζόμενούς μας πως κάνουμε ό, τι περνάει από το χέρι μας για να έχουν μια ευχάριστη και αποδοτική εμπειρία κατάρτισης.

Ο Διευθυντής του Δ.ΙΕΚ Αχαρνών
Ευάγγελος Κάλιοσης